Правителството направи плащания в размер на почти 7,3 млрд. лв през

...
Правителството направи плащания в размер на почти 7,3 млрд. лв през
Коментари Харесай

Кабинетът е раздал над 7 млрд. лв. през декември

Правителството направи заплащания в размер на съвсем 7,3 милиарда лева през месец декември предходната година, оповестяват от Института за пазарна стопанска система (И.П.И), базирайки се на данни от уеб страницата на Министерството на финансите. 

Заради въпросните разноски през декември бюджетният остатък се сви от 2,9 милиарда лева в края на месец ноември до малко над 160 млн. лева в края на годината, оповестяват от И.П.И. " Ако изключим 31-ви декември, когато съвсем не са правени заплащания, през последните три доста дейни работни дни – 21, 27 и 28 декември, са направени заплащания за над 3,3 милиарда лева ", допълват те.



В сумата е включено заплащането за построяването на сектора на автомагистрала " Хемус " до разклона за Велико Търново с дължина 134 км в размер на 1,35 милиарда лв. , което е отпуснато от Министерския съвет на съвещанието на 12 декември. 

От мнение, което може да бъде открито на уеб страницата на Агенция " Пътна инфраструктура ", излиза наяве, че АПИ няма да афишира социална поръчка, защото разпорежда плана на държавното сдружение " Автомагистрали " ЕАД. Това е допустимо поради член 14, алинея 1, т. 6 от Закона за публичните поръчки, защото сдружението и Агенцията имат общ принципал - Министерството на районното развиване и благоустройството. 

Само в границите на съвещанието си на 12 декември 2018 година кабинетът раздаде и преразпредели още близо 2 милиарда лв., като 1,7 милиарда лв. от тях бяха отвън плануваните в бюджета за годината разноски. Освен заплащането за автомагистрала " Хемус ", на Министерството на районното развиване и благоустройството бяха отпуснати още 157 998 422 лв. за осъществяването на инфраструктурни планове, измежду които за реконструкцията на първокласния път Слънчев бряг - Бургас, обходният път на гр. Ахелой и Пловдив - Асеновград и др. 

7 млн. лв. бяха отпуснати на държавните културни институти, осъществяващи действия в региона на театралните изкуства. 1,9 млн. лв. получи външното министерство за  " обезпечаване на командировъчни средства на дълготрайно командированите чиновници в задграничните ни представителства и за застраховане на настояща софтуерна поддръжка за потребностите на Националната визова осведомителна система (НВИС) и на визовата активност в консулските служби на България ".

Над 3,5 млн. лв. бяха дадени на Министерството на младежта и спорта за увеличение на капитала на " Национална спортна база " ЕАД (НСБ ЕАД), като сдружението ще употребява част от средствата за създаване на многофункционална спортна зала в гр. Кърджали. 

Близо 7 млн. лева  бяха добавени към бюджетите на Комисията за отбрана от дискриминация, Националната работа за защита, Държавната организация " Разузнаване ", Националния статистически институт и община Марица за 2018 година НСО ще употребява 1.7 млн. лева за погашение на компенсации на чиновници, а 1 млн. лева се дават на разузнаването за прехрана на задграничната му активност.

На съвещанието бяха утвърдени и 25 868 400 лева за спомагателни разноски по бюджета на Министерския съвет. Правителството утвърди и спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата за 2018 година в размер до 33 443 000 лева за строително-ремонтни действия и доставка на здравна инсталация. За поддържане на авиационна техника, информационни, осведомителни и навигационни системи от състава на Военновъздушните сили на Българската войска бяха отделени средства в размер до 58 803 664 лева .

Одобрени бяха също други разноски до 21 232 080 лева , които са нужни за създаване на полеви апаратни за привързване на полевата информационна и осведомителна система към стационарната информационна система на Българската войска - " Странджа-2 " и доставка на мобилни и ръчни абонатски терминали от система " Автоматизирана мрежа за взаимозависимост с преносими обекти " по стандарт TETRA.

На съвещанието си на 19 декември 2018 година пък кабинетът раздаде по 20 млн. лева на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на младежта и спорта. Средствата за Министерство на вътрешните работи са за " планувани заплащания за личен състав ", а с тези за спортното министерство ще бъде добит мажоритарен брой акции от капитала на " Арена Русе " АД.

Преди това - на 5 декември, на Министерство на вътрешните работи бяха отпуснати и над 4 млн. лв. , като от държавното управление обясниха, че те са за " финансирането на планове, обвързван с осъществяването на неотложни ограничения за 2018 година за присъединението на страната към Шенгенското пространство, както и спомагателни разноски за възстановяване на административното обслужване на жителите в отдел " Пътна полиция " при Столична дирекция на вътрешните работи и секторите " Пътна полиция " при ОДМВР Пловдив, Варна и Бургас ".

С друго разпореждане беше повишен бюджетът на здравното ведомство с заплащания в размер на 4 000 000 лева , по отношение на увеличение капитала на държавни лечебни заведения - търговски сдружения, и за осъществяване на капиталови планове. 

Икономистът Румен Гълъбинов обяви, че бюджетните остатъци се залагат, с цел да се избегне контрола при администрирането на заплащания, за които не би могло по постоянен метод да се намерят средства. " Такива остатъци демонстрират, че съставителите на бюджета преследват скрити цели, които в най-скромния случай са да се обезпечи независимост на деяние за изпълнителната власт ", разяснява Гълъбинов.

При гласуването на Бюджет 2019 депутати от " Българска социалистическа партия за България " също упрекнаха държавното управление, че съзнателно залага бюджетен остатък и за идната година, с цел да прави непрозрачни заплащания в края на годината. По сходен метод бяха изхарчени остатъците и предните години. 

Повече по тематиката ще можете да видите в петъчния бюлетин на И.П.И. Данните от Министерството на финансите са налични посредством Системата за електронно бюджетно разплащане - СЕБРА.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР